Djungel-Tena!

31/3 - 2009 Tisdag
Idag maste jag nog saga att det hant absolut ingenting - jag hade spanskalektioner mellan 9 och 13, men annars har jag spenderat dagen med hjalp av internet, en bok och min sang. Jag ar ordentligt forkyld och hoppas jag mar battre imorgon nar jag fatt sova ut lite.

1/4 -2009 Onsdag
Nu ar det knappt lunchdags men dagen har iaf varit superbra hittills! Efter frukosten sa gick jag, Ciara, Shirin, Bart och Etiel for att hyra 4-hjulingar och Bugys. Efter lite overlaggande tog vi 3st 4hjulingar och 1 bugy som man kunde sitta 2st i. Sen sa bar det ivag! I borjan var jag lite nervos men det var inte svart alls, 4-hjulingarna var bara lite troga i styrningen. Hastigheten var aldeles perfekt och landskapet underbart! Som jag sa till Shirin sa reste vi genom hela Europa pa vagen: Italien, Frankrike, Grekland, Sverige, spanien.... Helt otroligt vackert och haftigt! Vi korde pa grusvagar och bullerstensvagar, asfaltsvagar och gangvagar- Upp och ner, over broar och gupp. Det var helt otroligt harligt och jag, Shirin och Ciara turades om att kora 4-hjuling och bugy for man blev trott i handen av att gasa pa 4-hjulingen. Tyvar sa gick Barts 4-hjuling sonder efter ca 45min sa han fick aka pa "guidens" moppe resten av de 2h. Jobbigt, men han slapp betala iaf. Kalaset gick pa 16$ for mig.
Jag och Ciara gjorde vegetarisk lasagne till middag, som var valdigt uppskattad av de flesta, och aven jag tyckte den var god aven om det inte smakade som hemma pga brist av vissa ingredienser (eg kryddor!).

2/4 - 2009 Torsdag
Pa morgonen var det spanskalektioner=jobbigt (svart alltsa) men kul. Martìn ar en bra larare, men subjuntivo ar forjakla krangligt! Sen var det lunch,helt ok forutom att den var jattesen eftersom de andra itne kom tillbaka fran cykelturen i tid. Vi at lunch vid 15- 15:30 kanske .Ja sen bar det ivag for oss pa cyklar ocksa. Sjalva cyklingen var inte sa rolig eftersom vi cyklade pa en bilvag och det gick trogt och ojamnt. Dessutom var satena obekvama. Guiden var dock jattebra och pratade bra engelska, fast jag forsokte prata med honom pa spanska saklart. Han jobbade vanligtvis med en amerikansk organisation liknande Adventure Heart som koordinator (darav engelskan antagligen) och det var valdigt intressant att lyssna nar han berattade om sitt arbete. Vi fick chans att prata nar vi stannade pa en bro for att vissa skulle fa mojligheten att prova "puenting". Puenting innebar att man hoppar fran en bro fast med ett rep i brons andra sida och sen blir det lite fritt fall innan man gungar upp igen, och sen ar det som en stor gunga. Det var Line och Shirin som gjorde det pa eftermiddagen nar jag sag. Jag hade ingen som helst lust att hoppa - jag sa att det var for att jag var radd men vet inte om det verkligen var sant. Vet bara att om jag skulle hoppat skulle det vara for sakens skull, och inte for att jag sjalv tyckte att det verkade haftig och da tyckte jag inte att det var vart varken risken eller 15$.
Sen cyklade vi vidare och kom fram till ett stalle dar vi akte over en fors (dock relativt tom pa vatten) pa sakert ca 50m hojd med linbana och kunde ta kort pa ett vattenfall och sa. Lite laskigt for det var lite rangligt! Men haftigt =) Sen hade vi brattom for vattenfallet vi skulle till - Rio Verde - stangde ca 30 min senare. Vi cyklade pa ordentligt och kom fram i tid, men fick sprionga ner ca 500m till ingangen. Det haftigaste pa cykelturen var nar vi akte igenom en tunnel som var helt kolsvart och man sag ingenting at sidorna, bara utgangen dar framme, svart att orientera sig!
Val vid vattenfallet var det otroligt maktigt. Bilderna fangar inte ens halften. Sen klattrade och krop vi upp en utgravd tunnel/gang bakom vattenfallet och blev aldeles dyngsura. Efter lite foton var det dags for hemfard och da hade det hunnit bli morkt. Vi akte tillbaka i en bil med stort flak som fick plats med oss och cyklarna, men vi kande oss lite som flyktingar "cyotereras" nar vi satt dar bak i morkret.
Sen sa var det middag - hamburgare! Efter det satt vi alla och pratade och spelade kortspel och vid 12-tiden gick vi ut och dansade och hade jattetrevligt verkligen. Slutade med att jag knockade Sabrina (inte med flit - hon sprang in i min arm) och vi lamnade inte klubben forran den stangde vid 3:30. Jag hade en helt otroligt rolig kvall! =)

3/4 - 2009 Fredag
Idag skulle vi ha "praktisk spanskalektion" sa vi akte till nagra hotsprings som Baños ar kannt for. Baños ar ocksa kand for sin kyrka dar det sags att flest boner/onskningar uppfylls om man skanker lite pengar. Det var val inte riktigt vad vi sett framfor oss nar vi kom fram till hotspringsen men det blev battre ju langre vi var dar. Vattnet var varmt och luktade inte illa. jag jobbade pa att fa bort det hemska krysset fran min rygg - utan framgang tyvarr. Vi var vall dar i ca 2h innan vi tog bussen tillbaka.
Idag lagade jag lunch med Bart. Vi gjorde spaghetti med tomatsas. Jag tyckte bart gjorde det mesta i fel ordning men det blev gott tillslut iaf! Efter lunchen var jag helt slut (kande fortfarande av forkylningen) sa jag vilade mig fram till middagen. Det var god middag som Amie, Louise och Line lagade. Stackars Amie ar magsjuk och har varit det hela veckan - hoppas det blir battre. Nu ska nagra tjejer ga ut, men jag orkar inte folja med idag, kanner mig som sagt lite krasslig.

4/4 - 2009 Lordag
Imorse nar jag vaknade hade jag sa oerhort ont i mina axlar och min nacke att det knappt gar att beskriva. Tror att det var traningsvark fran cyklingen med ryggsack som gjorde det.
Efter frukosten gick jag, Mathilde, Line, Anja, Louise, Amie och Etiel for att prova Canyoning, de anra hade tid pa eftermiddagen. Vi kom dit och tog pa oss vatdrakter over vara badklader, skor och jacka samt en sele och en hjalm. Vi sag blandat coola och komiska ut - ni maste se fotona! ;D
Sen bar det av i bil i ca 10min, varefter vi kom till ett vattenfall. Canyoning ar att "klattra" nerfor ett vattenfall. Det var riktigt haftigt, men lite tungt ocksa saklart, och halt, men supernice! Sen gick vi vidare och akte kana/hissades ner for ett andra vattenfall som ledde oss till det tredje och sista vattenfallet. Dar klattrade vi forst en liten bit ner och stannade sen upp och fick svindel - det var ett stup ratt ner! Med 2st vattenfall - wow... Att se bilderna ar ett maste!
Vi hissade oss nedfor detta stup pa sakert 100m!  - nja, ok, men 50m iaf. Det var saaaa otroligt! Tyvarr sa var canyoningen sen slut och vi vandrade uppat igen, uppfor en laskig stege over en klyfta och gick tillbaka till bilen som forde oss tillbaka.
Sen satte jag mig pa hostellets tak och solade och efter solandet gick jag in och la mig - jatteskont! Sen var det middag. Efter det plockade vi fram socialiseringsverktygen och hade trevligt till det var dags att ga ut. Vi gick till samma stalle igen - la leprechaun - men det var betydligt mkt mer folk dar an pa torsdagen. Killen som varit var guide under canyoningen jobbade tydligen dar - eller om det var cykelkillen - alla verkade jobba dar!  - sa vi bjods pa gratis shots. Brinnande Bob Marley shots fick vi sa det var en upplevelse!  Kvallen var riktigt trevlig sen trots att Bart, Louise och Etiel stack tidigt foljt av Ciara. Dessutom var inte Ditte dar fran borjan. Vi traffade en Ecuadorian som pluggat i Bromma i 2 ar och som snackade svenska - haftigt! Sen var Sabrinas tyska kille - jakob - dar ocksa (hon och trine var ute igar och da trafade hon honom) och han var riktigt trevlig! Duktig pa att dansa meringue och salsa var han ocksa, vi hade jattekul och det var skont med en vasterlandsk kille som har lite koll pa hur man ska uppfora sig jamfort med de 20-tals killar med radjursogon som kom fram och ville dansa (usch). ja vi hade otroligt roligt och kom hem vid 4-tiden kanske.
Rafting imorgon - hur ska det ga?

5/4 -2009 Sondag
Imorse var det upp 7:45 som gallde som vanligt for frukost och sen vid 9:30 var det dags att aka ivag for lite riverrafting! Jag kande mig lite trott fran kvallen innan, sov ju som sagt bara 3-4h, men det var inte sa farligt. Skont att slippa chuchaki iaf. Raftingen var.... Thrilling ar nog ratta ordet - haftigt, roligt, anstrangande och FORJAKLA LASKIGT! Det var en san adrenalinkick sa att det inte gar att beskriva! Det var en klass 4 fors av 6 mojliga (klass 7 forsar ger sig inte ens de proffsigaste proffsen ut pa). I var bat satt Louise, Etiel, Anja, Sabrina, jag och 2 amerikaner + en guide. Av oss 8 ramlade 4 st av: Louise som hamnade under baten ett tag men fiskades upp av en annan bat, Etiel som druttade i med stor hastighet och knockade i amerikanaren i farten, Anja som nastan genast fiskades upp av guiden, och den amerikanska killen som fick ett slag i fejjan av Etiel tror jag. Den amerikanska tjejen borjade bloda nasblod och sabrina var riktigt skraj (jag med) men jag klarade mig br. INgen fattade hur vi lyckats halla oss kvar i flotten som var riktigt nara pa att valta. Ganska skont att jag inte druttade i trots att vi hade bade hjalm och flytvastar pa oss. Innan det sa hade en annan bat ocksa blivit av med passagerare och paddlar, men allt plockades upp. Nar vi stannat for att samla ihop oss fick vi ocksa bada i en sorts damm (efter att William (guiden) raddat en hund som fastnat pa nagra stenar mitt i forsen) och fick hoppa i. En kille (som alla trodde var en tjej) hoppade dock daligt fran det hogsta hoppet (som jag skippade) och gjorde sig illa i ryggen ratt ordentligt, men kunde iaf fortsatta raftingen utan problem.
Sen nar raftingen var slut var det lunchdags och vi var alla supertrotta. Vi fick sparrissoppa med popcorn och sen en vanlig ecuadoriansk huvudratt. Det var helt OK gott och jag blev matt. Vi traffade pa en schysst svensk kille fran GBG sa han och Louise snackade garnet vid lunchen. I bilturen tillbaka till hostellet somnade Sabrina pa min axel och jag holl pa att somna ocksa.
Jag har ocksa foljt med Sabrina for att kopa hennes rabiesspruta som hon maste ta med sig till Tena eftersom dom inte har det dar (pga hundbettet hon fick vid cyklingen - just in case). Pa privatkliniken motte vi pa Louise och Amie eftersom Amies fot har varit svullen och gjort djavulskt ont i 2 dagar nu. Hon verkade vara ganska uppgiven men holl sig samman efter atskilliga rontgenprover, blodprover och diverse andra undersokningar. Stackarn, hon har verkligen otur.
Ikvall ska vi ata pizza (yeeeeesss!)


6/4-2009 Mandag
Idag har det inte hant sa mycket - vi hade brattom i morse nar vi skulle hinna med bussen till Tena, men det slutade med att den ocksa var forsenad sa det gjorde ingenting. Jag har verkligen tyckt om Baños och om det ar nagot stalle jag skulle vilja aka tillbaka till i Ecuador forutom Otavalo sa ar det Baños - harlig stad!
Bussturen tog val 3 ecuadorianska timmar och sen tog vi taxi-pickups till hostellet "Establo de Thomàs" som ligger i oerhort harliga omgivningar. Det kanns som en bit av civilisation i djungeln med vackra papegojor som flyger omkring i matsalen och sota apor som klattrar pa rackena, samt en flod som rinner forbi - sa vackert! Och cabañasen ar bra ocksa, med frascha badrum. De har en hund har ocksa; lupey, som ar som en valp fast han ar jattestor (schafer, 2.5 ar). Supersot, gosig och sallskapsjuk! Vi fick OK lunch och sen begav sig de andra in till staden men jag kande mig trott sa jag stannade. Amies fot har inte blivit battre (trots antibiotika och diverse andra medeciner: doktorn kom aldrig pa vad som var fel med foten) sa hon stannade ocksa. Hon har lanat min mobil idag for att ringa hem till sina foraldrar och sa.
Jag gjorde inte sa mkt mer sen, lag i hangmattan och laste tills de andra kom tillbaka for de hade tagit nyckeln med sig. Jag delar en Cabaña med Anja och Shirin. Sen var det middag och sen lite biljard och nu, ar det dags for sangen!
((Imorgon ska vi upp tidigt och sjunga for Etiel --> 31 ar))
((Jag har ont ihalsen :/))

7/4 - 2009 Tisdag
Jag hade varldens varsta mardrom inatt och efter det kunde jag inte somna om pa evigheter eftersom varje gang jag blundade spelades den upp for mig igen! Usch!
Idag efter frukosten sa var det vandringsdags. Amie+Line stannade kvar. Etiel tog inte pa sig de jakla gummistovlarna TROTS det som hant med Amie och TROTS att de 2 andra guiderna hade det! Grr & suck... Ecuadorianers javla stolthet alltsa.
Just det, innan frukosten sjong vi for Etiel och han blev valdigt glad.
Vandringsguiden hette Thomàs och hade en medhjalpare som heter Cesar. Turen var svettig, klibbig, blot, och full av spindlar & insekter. Trots det var det ju ganska haftigt - men aldeles for langt: vi var ute mellan 9:30 och 15:00 ungefar (visst med raster men anda!). Highlights : x korsa backen/floden med gummistovlar x Lupy ar supersot x Lunch vid en sorts damm i an dar alla (utom jag) badade - vackert! x Tradklattring med panama-palm-snoren x Smaka pa Chicha (en sorts iaf). x Jattemanga stora fjarilar - fina! x Stoooor spindel pa en sten nar vi skulle over an x Superblota strumpor + byxor efter att ha tagit fel vag i an... xD
Yes, thats it. Se bilder sen for mer I guess.
Efter det sa satte jag mig och skrev lite och sen sa tittade jag pa djuren forstass! Det ar 4st papegojor som bor har i narheten (vad jag har sett) : 2 grona och 2 blaa. Sen ar det en familj med apor: 2 mammor+2 ungar och sa en till som jag antar ar en hanne. Dessutom har det skymtats en stor harig spindel som jag som tur var missade. Sen sa har vi ju Lupey saklart! Varldens gulligaste det dar...
Ja nar jag satt som bast och filosoferade fick aporna istallet min fulla koncentration nar de smatt om smatt hoppade ner fran tradet, upp pa racket, till forsta bordet, till andra bordet, over golvet, ner for trappan och VIPS upp i tradet pa andra sidan huset! De var sa sota och ungarna sa nyfikna - men nervosa - nar de sprang omrking och valte skedar som klirrade och fick dem att springa upp pa mammas rygg...
Nar aporna forsvunnit till andra sidan kom istallet papegojorna och kravde uppmarksamhet. De satt vldigt nara och jag tyckte jag horde en busvissla men han vagrade upprepa nagot av ljuden jag gjorde. Jag bytte sen plats och satte mig pa trappen vid vilket racke det satt en papegoja som jag pratade lite med. Han flog bort efter ett tag och jag fortsatte filosofera. Han vackte mig igen med et "kraaa" och da satt han aldeles snett ovanfor mitt huvud intill mig pa racket - men han gjorde fortfarande inte nagra av mina ljud. Nar jag forsokte fota honom med mobilen flog han ivag.
Vid 19:30-tiden var det middag och vi sjong for Etiel och at tarta (jattefin var den). Sen spelade jag kort med Louise, Amie och anja. Sen gick Anja och jag tillbaka till var cabaña for jag har fortfarande ont i halsen och vill orka med Jumandi-grottorna imorgon utan problem.

8/4 -2009 Onsdag ((JUMANDI!))
Inatt sov jag sa gott som det gar att gora och jag vaknade utsovd. Efter frukosten akte vi allihopa (forutom Amie pga foten och Line pga fortsatt depression-aktig-sak) i pickup till Jumandi for att utforska grottorna dar. Det var lite laskigt forst (ok - lange!) for det var kolsvart i grottorna och vattnet var ibland upp till midjan. Dessutom sag vi manga (enligt mig) stora spindlar/grashoppor (ngn blandning...) pa vaggarna som enligt guiden var "bara babisar" och inte var spindlar utan "scorpiones naranjas" men som inte var giftiga.... uuusch! :/ Jag tittade noggrant var jag satte handerna kan man val saga... Vi gick, krop och klattrade genom grottan och larde oss att man kunde se fran dess stalagmiter + stalaktiter att det var den aldsta i Napo-omradet. Sen samlades vi i ett halrum dar guiden bad oss slacka ficklamporna. Vi holl om varandra ordentligtda for det blev helt kolsvart! Sa berattade guiden om historien om hur man hittat grottorna, om indianen som hette Jumande, spanska kolonialtidens krig med indianerna, prasten som intresserade sig for arkeologi och allt annat. Sen tande vi igen och gick vidare till ett annat stalle dar vi smorjde in oss med massamassa lera - overallt! Vi var riktiga lermonster och hade riktigt roligt at det (det var jag, anja, louise, sabrina och ditte i min grupp + Etiel, guiden och tyskan). Leran ska vara riktigt bra for huden och anvands i kroppsbehandlingar pa spaanlaggningar och en behandlig kostar tydligen mellan 30 och 200$. Sen, nar vi var helt tackta, gick vi vidare till ett underjordiskt mini-vattenfall. Dar visade oss guiden 2 olika hal pa 3m&5ms djup vardera. Han hoppade darefter ned i ett hal och forsvann! Vi hann borja bli oroliga innan han kom upp igen - sakert 2min senare - med stenar fran botten! Ingen av oss ville tvatta bort leran an sa vi badade inte. Vi fortsatte en liten bit till och kunde se att vi kommit till en oppning.
Det fanns dock en gang till hoger och han sa att om man foljde den skulle nasta utgang vara om 5h, och att det fanns 10 armar av gangar dar den langsta tog 12 timmar att ga. Vi gick sen upp (det regnade) och befann oss pa en kulle over utgangslaget och gick sen ner till de andra som holl pa med kajaker i poolen. Vi tog roliga foton och sprang och tvattade oss i backen for det var stromavbrott och darmed inget vatten i kranarna. Sen var det valfortjant lunch!
Eftersom ingen av oss kande sig sugen att paddla kajak i pool + var frusna sa bytte vi om och bad att fa aka hem. Thomàs korde darmed oss och det tyska paret tillbaka till hostellet dar jag tog en varm och harlig dusch.

Nu ar jag i staden med Louise + Anja. Tena ar trakigt om man inte har aktiviteter att gora, sa darfor ar vi 5st som har bestamt oss for att aka till Quito en dag tidigare for att kunna sitta vid internetcafe, tvatta klader, fixa visa, etcetc. Darfor ar vi i staden nu - for att kopa bussbiljetter - men nu maste jag springa for de andra var klara med datorn!

Ciao!

//Sofie


Kommentarer
Postat av: Lotta Atte

Jag var avundsjuk redan innan du åkte......

vilket upplevelse och ändå har du inte kommit till mitt drömresemål; Galapagos!!

jag ser fram emot dina bilder och dina berättelser därifrån också.

Stor kram från Lotta och Glad Påsk!!

2009-04-09 @ 19:27:46
Postat av: Lotta Atte

Hej!

Med risk att det nu blir två kommentarer (gamlingar och ný teknik, du vet)...

Jag var ju avundsjuk redan innan du åkte.....och ändå har du ju inte kommit till mina drömmars resmål; Galapagos öarna.

Ser fram emot bilder och berättelser därifrån också!

Stor kram och Glad Påsk från Lotta

2009-04-09 @ 19:34:39
Postat av: Sanna

Bilder??? Que vart har du dem? Se ovan gamlingar och ny teknink.. GGlad påsk i efterskott. Vi har sopat sand hela helgen. Jag försöker ordna en egen emsida med blogg men det går inte...Kom hem snart.

Jag har ju ingen att fråga, därav en dålig uppdajting på bef blogg. Här är allt annars som vanligt. Jag skall försöka ta tag i den hära sidan..

Sköt om dig och har roligt RB Sanna o C/O

2009-04-14 @ 10:21:13
URL: http://sannasnikita.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0